Stikstof vrij bouwen

Vergeet beton en staal, het huis van de toekomst wordt stikstof vrij gebouwd van hout.

Nederland moet stikstof vrij bouwen. Als huizen van hout worden gebouwd, scheelt dat heel wat stikstof, fijnstof en koolstofdioxide. Staat de houten eeuw voor de deur? Door onze unieke werkwijze kunnen wij prefab bouwen met hout (SIP panelen) én wordt iedere woning als een op-maat-gemaakt houten bouwpakket geleverd. Neem contact op voor meer informatie over SIP panelen van FAB5+.

*Indien u vroegtijdig in uw ontwerptraject rekening houdt met het SIP bouwsysteem waarmee uw huis gebouwd moet worden, voorkomt u onnodige teken- en engineeringskosten.

Een houten huis, duurzaam en milieuvriendelijk.

Duurzaam en milieuvriendelijk? Ja dat klopt. Voor een houten woning worden toch bomen gekapt? Maar klopt het wel. Het meest milieuvriendelijke en duurzame bouwmateriaal is hout, en eeuwenoud. Doordat er (vaak) herbebossing plaats vindt, helpen de bomen de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. En zo help je dus indirect het broeikaseffect de wereld uit.

 

Hout is goud waard.

Een huis van hout gebouwd bespaart op een stuk lagere energierekening. Een houten woning isoleert wel 10x beter dan een traditioneel gebouwd huis van bakstenen. En dat zie je terug op je energierekening. Sommige houten woningen kunnen zelfs helemaal zelfvoorzienend en energieneutraal zijn, door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen of zonneboilers. Hout is een licht bouwmateriaal, maar een houten woning staat als een huis. Wist je dat ze zelfs aardbevingsbestendig zijn? Wil je een houten huis bouwen? Om u volledig hierover te informeren en de materialen te ervaren is een persoonlijk gesprek de uitkomst.

 

Naast een lichtere constructie is het voordeel van hout ook dat het vervangbaar is, gezond, eenvoudig te demonteren en CO2-absorberend. Hierdoor is stikstof vrij bouwen al heel eind realiseerbaar.Daarnaast is de prefabricatie in de fabriek, de bouwsnelheid en het eenvoudigere bouwproces (minder transport en minder arbeidsgangen) van toegevoegde waarde.

houten huis binnenkant
Binnenzijde van een houten bungalow woning
binnenzijde houten huis met schuifpui
Voorbeeld van binnen naar buiten vanuit een houten huis.
Iedere kubieke meter hout scheelt 1,1 ton CO2

Als de 1 miljoen extra huizen die Nederland tot 2030 nodig heeft van hout gemaakt worden, scheelt dat 55 miljoen ton CO2. Ter vergelijking: dat is ongeveer de jaarlijkse uitstoot van de industriesector in Nederland. Dit is gebaseerd op cijfers van de universiteit van Hamburg: elke kubieke meter hout die stenen materiaal vervangt, zou 1,1 ton minder CO2 uitstoten.

Ook Canadees onderzoek rapporteert CO2-besparing bij houtbouw. De analyse neemt alles mee, van grondstof tot bewerking en vervoer naar de bouwplaats. Als casus neemt deze studie een kantoorgebouw van 1400 vierkante meter en vijf verdiepingen. Dit pand van hout bouwen in plaats van staal en beton scheelt 4000 ton CO2-uitstoot.

Afwerking van een houten woning

Het houten casco wordt eenvoudig geïnstalleerd door het aanhouden van de bouw- en werktekeningen. Alle openingen van deuren en ramen zijn computergestuurd in de fabriek gesneden. Alle bevestigingsmiddelen en benodigde gereedschappen worden door ons meegeleverd. Doordat het huis als een bouwpakket gemaakt wordt, is het opbouwen van het SIP casco huis in ongeveer 1 week te realiseren. Daarna kan de afbouw beginnen. De gevelafwerking kan op talloze manieren afgewerkt worden met bijvoorbeeld stucwerk, houten geveldelen, vezelcementplaten of ander plaatmateriaal zoals Trespa, aluminium of kunststof fels-systemen of bv. streenstrips. Het binnenwerk wordt gegipst en kan behang-of stucklaar opgeleverd worden.

Gevelafwerking houten huis
De gevels zijn met Trespa en gevelstucwerk afgewerkt.

Lucht-en kierdicht bouwen

Luchtdichtheidsklasse 3 (uitstekend) met een qv;10 waarde van <0,15

Compleet houten bouwpakket

Een compleet constructief en isolerend houten bouwpakket voor je huis.

Groener en schoner

Niet veel natte materialen, zoals cement en minder water en elektriciteit nodig.

Houten huizen door ons gebouwd

 

fab5plus

Duurzame en energiebesparende woningen op maat. Leverancier van SIP panelen; complete casco bouwpakketten.

FAB5+
Tinyhouse👊🏼🔨👶👧 Tinyhouse👊🏼🔨👶👧
Villa P+R ☺️ #mooi #architecture #architectuur Villa P+R ☺️ #mooi #architecture #architectuur #stukwerk #plaster #window #kozijnen #trots #droomhuis #fabfiveplus #sustainablebuilding #duurzaambouwen
Bekijk meer... Volg op Instagram

Interesse in stikstof vrij bouwen?